Nepakartojamas vasaros laikas bibliotekos kūrybinėje studijoje „SkaiTAU“
Nepakartojamas vasaros laikas bibliotekos kūrybinėje studijoje „SkaiTAU“
 

Liepos mėnesį Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje tradiciškai duris atvėrė kūrybinė studija „SkaiTAU“. Nors ne skaičiai svarbiausia, bet...devyniuose vasaros metu vykusiuose užsiėmimuose dalyvavo 104 vaikai. 

Kūrybinės studijos skaitymus pradėjo nuotaikinga V. Tamulaičio knyga „Vasaros pasaka“. Vaikai ne tik sužinojo apie gerosios bitelės nuotykius, bet ir ragavo, uostė bitutės dovanas, minė mįsles ir pasidarė spalvotus akinius, kad galėtų regėti pasaulį bitės akimis.

Antras susitikimas buvo skirtas svajonėms. Dalyviai kartu su vištyte Karmela (iš Ch. Jolibois knygos „Karmela nori pamatyti jūrą“) mintimis leidosi į nepaprastus Karmelos nuotykius, siekiant svajonės išsipildymo. Kūrybinių dirbtuvėlių metu vaikai iš popieriaus lankstė svajonių laivą ir jį dekoravo.

Susirinkę į trečiąjį užsiėmimą klausėsi nuotaikingos, pamokančios islandų rašytojo H. Gretarsono parašytos istorijos apie tai, kas nutinka gobšuoliams, kurie nori visko daug, daugiau ir dar daugiau. Pasigamino nuotaikingą kiškį.

Ketvirtą susitikimo ketvirtadienį kūrybinė studija „SkaiTAU“ buvo virtusi tikrų tikriausia karalyste, kurioje karaliavo rašytojo V. V. Landsbergio sukurtas personažas – lapiukas Pūkis. Išklausę pamokančią istoriją, vaikai suprato, kad didžiausia dovana, kurią galima padovanoti, yra laikas ir dėmesys vienas kitam. Pasipuošę pačių pasigamintomis karūnomis mažieji knygos bičiuliai išskubėjo į savas karalystes.

B. Bėrantas ir V. Kvieskaitė – vieni mėgstamiausių paveikslėlių knygų kūrėjų Lietuvoje, sulaukę ir tarptautinio pripažinimo. Jų kūryba įtraukta į prestižinį katalogą „Baltieji varnai 2019“ ir verčiama į 10 pasaulio kalbų. Todėl neatsitiktinai kūrybinės studijos dalyviams buvo atrinkta trečia bendra autorių knyga „Bambukas yra lėėėtas“. Tai linksma ir pamokanti istorija, kuri lėtiems skaitytojams padės labiau pasitikėti savimi, o greitiems – nepamiršti stabtelėti, kad nepamestų galvų. Išklausę panduko istorijos ir susipažinę su jo draugais, vaikai dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėlėse. Jose pasigamino skrajojančią margaplunksnę papūgą.

Bibliotekos IT specialistas Agnas Dagys vaikus kvietė susipažinti su 3D modeliavimo ir spausdinimo technologijomis, pademonstravo kaip veikia 3D spausdintuvas, kaip ši technologija panaudojama ir kur pritaikoma, kokios spausdinimui naudojamos medžiagos. Užvirė diskusijos, kaip 3D spausdinimo privalumus galima panaudoti savo kasdienybėje, apžvelgtos dažniausiai 3D spausdinimui naudojamos medžiagos, jų skirtumai, privalumai ir trūkumai. Praktinėje kūrybinių dirbtuvių dalyje vaikai susipažino su pradedantiesiems skirtos 3D modeliavimo programėlės „Tinkercad“ galimybėmis bei išmoko sukurti ir atspausdinti individualų raktų pakabuką.

Devintasis kūrybinės studijos užsiėmimas buvo skirtas terapinei pasakai. Skaitėme I. Narijauskienės knygą „Pelėda Drūlija ir diena Ne“. Terapinės pasakos – fantastiškas išradimas! Tai istorijos, kuriose tarp eilučių slypi mažiesiems klausytojams skirtos žinutės. Jos stebuklingai lengvai pasiekia vaikų galveles bei širdeles ir yra gerokai patrauklesnės ir aiškesnės, negu tiesiai jiems sakomi prašymai, pasiūlymai ar nurodymai. Paskutinis, devintasis, kūrybinės studijos „SkaiTAU“ užsiėmimas nuplasnojo su išeinančios vasaros gėlių žiedais dekoruotomis pelėdomis.

Lauksime studijos dalyvių (ir naujų) vėl sugrįžtant pas mus!

Vaikų literatūros skyriaus informacija