Kratiškių bibliotekai – 70!
Kratiškių bibliotekai – 70!
 

Rugsėjo 25 dieną Kratiškių kultūros namų salėje vyko Kratiškių bibliotekos 70-mečio renginys „Sugrįžkime savos bibliotekos istorijos takais".

„Laikas gyvena knygose, o į laiko knygą viskas surašyta. Taip jau sutapo, kad nesustabdomai bėgantis laikas mūsų Kratiškių biblioteką paženklino jubiliejais. 70 metų, kai įsikūrė Kratiškių biblioteka ir 50 mano bibliotekinio darbo metų. Tiek laiko aš dirbu toje pačioje bibliotekoje, tame pačiame kaime",- sakė renginį pradėjusi Kratiškių struktūrinio padalinio vyresn. bibliotekininkė Aldona Vaičikauskienė.

Ji pasidžiaugė atvykusiais valdžios atstovais, bibliotekos buvusiais ir esamais skaitytojais ir visais, mylinčiais knygą bei prijaučiančiais bibliotekos veiklai. Aldona kvietė prisiminti bibliotekos istoriją.

Trumpai pakalbėjo apie bibliotekos įsteigimą prieš 70 metų, kalbėdama daugiausia dėmesio skyrė svarbiausiems bibliotekos renginiams, vykdytiems projektams. Apžvelgė bibliotekos ir jos veiklos kaitą – kaip keitėsi biblioteka, skaitytojų poreikiai ir veikla per 70 metų. Aldona puikiai prisimena savo pirmą darbo dieną, tai buvo 1971 m. rugpjūčio 25 d. Ji pažymėjo, kad geriausiai tą laikmetį atmena buvęs Biržų rajono kultūros skyriaus vedėjas Juozas Enskaitis.

Renginyje dalyvavęs Juozas Enskaitis prisiminė, kaip dirbti prieš 50 metų priėmė Aldoną. Renginio dalyviams sakė, kad anuomet biblioteka buvo ypač mėgiama tikrintojų, nes buvo strategiškai patogioje vietoje – tarp Biržų ir Vabalninko. Taip pat prisiminė, kad bibliotekoje buvo ypač gražus vaikų pasakų kambarys, kuriame netrūko žaislų. Aldona pritarė ir sakė, kad dirbdama bibliotekinį darbą daug dėmesio skyrė (ir skiria) darbui su vaikais. Biblioteka išugdė ne vieną jaunų skaitytojų kartą. Džiaugėsi bendradarbiavimu su Kratiškių mokykla.

Biržų r. Vabalninko Balio Sruogos gimnazijos Kratiškių daugiafunkcio centro mokytojos sakė, kad skaičiai 50 ir 70, iš tiesų labai gražūs skaičiai, pasakantys labai daug apie bibliotekininkę Aldoną ir jos darbą. Mokytojos taip pat džiaugėsi centro draugyste su biblioteka, ateinančiais po pamokų mokiniais, kurie turiningai gali leisti laiką čia, bibliotekoje.

Aldona sakė, kad tarp bibliotekos skaitytojų yra ne tik skaitančių, bet ir kuriančių žmonių – poetų, fotografų, tautodailininkų ir kt. Bibliotekos kraštotyros fonde yra kaupiami aplankai apie Kratiškių karštą, jo istoriją bei informacija apie žymius kraštiečius. Aldona kvietė aplankyti prie bibliotekos įkurtą kraštotyros muziejaus kampelį, kurį Aldona vadina „muziejėliu“. Ten galima pamatyti įvairių eksponatų, atskleidžiančių Kratiškių kaimo praeitį bei susipažinti su senoviniais darbo įrankiais. Jame taip pat saugomos pirmosios bibliotekos knygos.

„Pagrindinis bibliotekos potencialas – skaitytojas. Jie skiriasi amžiumi, pomėgiais, tačiau juos vienija meilė skaitymui ir knygoms, kultūrai. Šiandien biblioteka turi didelį būrį knygos mylėtojų“. Kratiškių struktūrinio padalinio vyresn. bibliotekininkė Aldona pakvietė Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos direktorę Vilmantę Vorienę drauge įteikti padėkas geriausiems bibliotekos skaitytojams, padėkoti bibliotekos rėmėjams.

Lietuvos Respublikos Seimo narys Valdemaras Valkiūnas sveikindamas Kratiškių bibliotekos bendruomenę bibliotekos įkūrimo 70-mečio proga linkėjo nešti šviesą Kratiškių bibliotekos skaitytojams ir toliau. Džiaugėsi gražia jubiliejine 70-ties metų sukaktimi bei įteikė Aldonai padėką.

Biržų rajono savivaldybės meras Vytas Jareckas ypač žavėjosi Aldonos atsidavimu bibliotekininko profesijai. Įteikė padėkos raštą ir kvietė Aldoną siekti bibliotekinio darbo rekordų – 55, 60... .

Bibliotekos direktorė Vilmantė Vorienė drauge su pavaduotoja Džiugile Misevičiene džiaugėsi, kad biblioteka yra šio karšto žmonių kultūros traukos centras, aktyvi, turi savo skaitytojų ratą. Dovanodamos gėlę netradiciniame vazone linkėjo gerumo, gražių žodžių bei pažymėjo, kad patys gražiausi dalykai prasideda nuo minties.

Pasveikinti Aldonos Kratiškių bibliotekos įkūrimo 70-mečio ir bibliotekinio darbo 50-mečio proga susirinko gausus būrys sveikintojų: skaitytojai, bendradarbiai, draugai, artimieji. Visi linkėjo dar daug gražių metų, dėkojo už pasiaukojimą, ištvermę, gražius renginius, mokymus, keliones. Netrūko ir jaudulio Aldonos balse, ašarų susirinkusiųjų akyse.

Baigdama renginį Aldona sakė: „Nemaniau, kad mane taip myli ir gerbia. Labai džiaugiuosi. Didelė garbė ir šventė. Tai didžiausias mano darbo įvertinimas“.

Renginio metu muzikavo Eduardas Juknevičius.

Bendra