Tremtinių laiškų parodos pristatyme Biržuose – jautrios Liudo Mažylio šeimos istorijos
Tremtinių laiškų parodos pristatyme Biržuose – jautrios Liudo Mažylio šeimos istorijos
 

Birželio 16 d., ketvirtadienį, 17.30 val. Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešojoje bibliotekoje (Radvilos g. 3, Biržai) prof. Liudas Mažylis pristatys tremtinių laiškų parodą „Skausmo ir vilties laiškai iš šalčio žemės“. Paroda yra skirta 1941-ųjų birželio trėmimams paminėti. Po renginio pristatymo susirinkusieji kviečiami diskusijai apie masinius trėmimus iš Lietuvos sovietmečiu ir dabartines politinės aktualijas Rusijos karo pieš Ukrainą kontekste.

Ekspozicijoje – 72 laiškų, siųstų iš tremties Mažylių šeimai į Kauną, kopijos. „Didžioji dalis jų yra Juozo Siručio – mano močiutės sūnėno. Jo į Lietuvą rašyti laiškai yra kaip tik adresuoti mano močiutei Antaninai Mažylienei“, – pristato prof. L. Mažylis. Parodoje taip pat eksponuojami L. Mažylio močiutei siųsti jos dukterėčios Petronėlės Sirutytės-Lastienės, Onos Sirutienės ir Onos Matulaitytės-Stulginskienės laiškai.

Parodoje pristatomas autentiškų laiškų neredaguotas turinys, kuriame slypi tikros išgyvenimų, skausmo, bado, šalčio istorijos: persmelktos artimųjų ilgesio, prisiminimų, kupinos vilties. „Lietuvių ir kitos kaimyninės tautos išgyveno sovietų bandymą jas sunaikinti, kai buvo sugriauti šimtai tūkstančių likimų, kai žūdavo vaikai, moterys ir vyrai. Privalome nuolat prisiminti savo istoriją, dalintis savo tautos tragiškomis patirtimis“, – teigia L. Mažylis ir kviečia skleisti istorinę atmintį.

Anot profesoriaus, sunku protu suvokti, kad ši žiauri istorija šiandien atsikartoja Ukrainoje. „Karą prieš nepriklausomą Ukrainą pradėjusi Rusija vykdo ukrainiečių genocidą, trėmimus. Į Rusijos teritoriją jau ištremta daugiau nei milijonas taikių šalies gyventojų, dūžta tų žmonių likimai, naikinama ukrainiečių tauta…, – apie tragiškai atsikartojusią istoriją ir ukrainiečių deportaciją su nerimu kalba L. Mažylis. – Kokia ateitis jų laukia...“

Parodą Biržuose pristatysiantis L. Mažylis pastebi, kad ir tuomet laiškų autorių istorijos susiklostė skirtingai. Daugiau gyvų istorijų išgirsite susitikime su prof. L. Mažyliu ir parodos pristatymo metu birželio 16 d., ketvirtadienį, 17.30 val.

EP nario prof. L. Mažylio biuro informacija