Kelionėje – „Vasarą žydi levandos“
Kelionėje – „Vasarą žydi levandos“
 

Prie Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos veikiančio „Senjorų arbatėlės“ klubo nariai, pasipuošę mėlynu akcentu, liepos 7 d. susiruošė į kelionę – aplankyti Biržų krašto vietų, kuriose žydi ir auga gėlės.

Klubo moterys džiaugėsi turėjusios progą peržiūrėti savo spintas ir papuošalų dėžutes, kai kurios net naują rūbą ar mėlyną šalikėlį spėjo įsigyti, juk vykome į ką tik visu grožiu sužydusį „Levandų ūkį“ (Mockūnų k).

Levanda tikrai įdomus ir ypač plačiai naudojamas augalas, kurio savybės tiesiog unikalios. Apie visą tai mums pasakojo ūkio šeimininkė, žolininkė Otilija Stirkienė. Pasivaikščiojome levandų laukuose, prisilietėme prie augalų bei įkvėpėme jų nuostabaus aromato. Levandų laukai sužadina beveik visas jusles – regą, uoslę, lytėjimą, klausą. Ponia Otilija – tikra vaikščiojanti enciklopedija, tiek daug naudingos ir įdomios informacijos mums suteikė.

Ūkyje auginamos ne tik levandos. Ten taip pat driekiasi laukai įvairiausių vaistažolių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti, tai: kraujažolės ir valerijonai, pelynai, anyžinis lofantas, ežiuolė, vaistinė dirvuolė ir daugybė kitų. Visus šių augalų žiedus, lapus ir ūglius galima naudoti gydomosioms arbatoms paruošti.

Senjorai dalyvavo edukacijoje „Levanda. Nuo sėklos iki produkto”, kurios metu išgirdo, kuo levandos gali būti naudingos buičiai, sveikatai ir grožiui. Susipažino su „Levandų ūkyje” gaminamais produktais. O kokia skani buvo rožių ir levandų arbata, nuostabus rožių džemas, ūkyje gaminami ledai ir limonadas.

Palikę nuostabiąsias levandas važiavome į Meilūnų kaimą, kur apsilankėme aktyvios „Senjorų arbatėlės“ narės Ritos Stačkūnienės sodyboje. Rita mums aprodė savo išpuoselėtą sodybą, apžiūrėjome jos pieštus paveikslus, kurių net šešiolika. Juos ji pavadino „Laisvalaikio pasižaidimais“. Piešiniuose išdidintos detalės iš gamtos vaizdų. Juose mėgstamiausios Ritos gėlės – bijūnai ir rožės. Moteris sako, kad piešimas jai tarsi meditacija, todėl po 40 metų vėl paėmė į rankas pieštuką, flomasterius ir pradėjo piešti.

Senjorai grįždami namo džiaugėsi, kad ne tik pasigrožėjo vasaros spalvomis, bet ir išgirdo daug naudingų patarimų apie gėles, augalus, kurie supa mus. Suradome gilesnį ryšį su gamta ir savimi.