„Senjorų arbatėlės“ įspūdžiai iš kelionės po Panevėžio rajoną
„Senjorų arbatėlės“ įspūdžiai iš kelionės po Panevėžio rajoną
 

Rugpjūčio 3 d. „Senjorų arbatėlės“ klubas, veikiantis prie Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos, keliavo į Panevėžio rajoną. Juk vasara – kelionių metas! Šis klubo narių susitikimas neeilinis – jubiliejinis – dvidešimtasis.

Kelionę, pavadinimu „Linų ir legendų kraštas“, senjorai pradėjo atvykimu į Pašilių stumbryną, kuriame gyvena į tarptautinę Raudonąją knygą įtraukti stambiausi Europoje gyvūnai – stumbrai. Ekskursijos vadovas supažindino kelionės dalyvius su stumbrų gyvenimu, papasakojo daug įdomių istorijų. Senjorai džiaugėsi turėję galimybę gėrėtis šiais milžiniškais gyvūnais iš arti.

Vėliau keliautojai nuvyko į Upytės Tradicinių amatų centrą. Ten dalyvavo smagioje edukacijoje – dekoravo lininius maišelius. Ant jų piešė linus, aguonas, saulėgrąžas, grybus, riešutus, o savo kūryba papuoštus lininius maišelius parsivežė namo. Maišelis bus ne tik prisiminimas, bet pasitarnaus ir laikant vaistažoles ar džiovintus grybus, riešutus. Edukatorė ekskursantus nuvedė prie bebaigiančio žydėti linų lauko, papasakojo apie darbus, susijusius su linais, kurie trukdavo visus metus, nors pats linas žydi labai trumpai. Papietavę senjorai dainavo dainas apie liną, klausėsi Panevėžio krašto legendų, viena iš jų apie Upytės bajorą Čičinską, kurį Kalėdų rytą nutrenkė perkūnas. Vėliau pamatė ir patį Upytės piliakalnį, Čičinsko kalną.

Kelionės pabaiga buvo įspūdinga – senjorai aplankė kolekcininko, Panevėžio raj. garbės piliečio Klemento Sakalausko sodybą-muziejų Piniavoje. Jame: senoviniai automobiliai, žemės ūkio mašinos ir padargai, spynos, lygintuvai, indai, muzikiniai prietaisai, verpstės, monetos, dokumentai, o pats įspūdingiausias eksponatas – dinozauro kiaušinis, kuriam daugybė milijonų metų. Muziejus ypatingas tuo, kad visus daiktus galima liesti, jie visi veikiantys ir gyvena savo gyvenimą: groja muzikinės dėžutės, gramofonai, net grojantys albumai ir tabokinės. Kolekcijoje pirmasis pasaulyje garso įrašymo įrenginys – Edisono fonografas.

Grįždami senjorai kalbėjosi, kaip svarbu yra išsaugoti praeitį, nes tai mūsų istorija, kurią turime perduoti savo vaikams ir anūkams. Pilni gerų emocijų ir įspūdžių, keliautojai paliko linų ir legendų žemę, o atsisveikinant vieni kitiems žadėjo susitikti ir kitose „arbatėlės“ veiklose.