Bibliotekoje pristatytas V. Zeitler istorinis romanas „Jonušas Radvila. Likimo spąstai“

Kovo 25 d. bibliotekoje lankėsi Valentina Zeitler – istorikė, diplomatė, rašytoja, politologinių ir publicistinių knygų, septynių istorinių romanų autorė.

Biržų miesto istorija neatsiejama nuo Radvilų dinastijos, o pats Jonušas yra gimęs Papilyje. Džiaugiamės, kad mūsų bibliotekoje buvo pristatytas V. Zeitler istorinis romanas „Jonušas Radvila. Likimo spąstai“.

Tai knyga apie vienos žymiausių XVII a. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorinių asmenybių – valstybininko, mecenato, Biržų ir Dubingių kunigaikščio, Vilniaus vaivados, Lietuvos vyriausiojo etmono, evangeliko reformato Jonušo Radvilos (1612–1655) gyvenimą.

V. Zeitler renginio dalyviams sakė: „Būdama istorike ir dirbdama diplomatinėse Lietuvos atstovybėse Austrijoje, Vokietijoje, Ukrainoje ir Šveicarijoje, turėjau visas galimybes įgyti įdomią patirtį ir susipažinti su įvairiais žmonėmis. Smalsiai nagrinėjau šių šalių istoriją, glaudžius ir kartais visai netikėtus gyvenimo vingius, prieš šimtmečius tapusiais ryšių su Lietuva pagrindu. Taip ėmė gimti istorinės knygos, kuriose norėjau atskleisti istorines asmenybes. Knyga apie Radvilą gimė labai savotiškai, ne iš manęs pačios, o profesorei Raimondai Ragauskienei paprašius. Metus laiko ji mane įkalbinėjo. Aš juk per mažai žinojau apie šį labai sudėtingą Lietuvai laikotarpį. Tarpusavio intrigos, pavydas, kerštas vienas kitam, neapykanta“.

Autorė klausytojams atskleidė, kad rašant sunkiausia nenukrypti nuo istorinių faktų, bet visus įvykius įvynioti taip, kad žmonėms būtų įdomu skaityti.

Renginyje taip pat dalyvavo istorikai – prof. dr. Raimonda Ragauskienė ir prof. dr. Aivas Ragauskas. Jie kalbėdami apie šią V. Zeitler knygą teigė, kad pasaulio galingiesiems priklausęs Radvila, kuriam likimas atseikėjo tikrai daug, romane nukeliamas nuo pjedestalo ir iškyla kaip abejojantis, ieškantis ir klystantis, turtingas ir mylintis, bet ne visuomet laimingas... žmogus.

Nuoširdžiai dėkojame autorei už padovanotas knygas bibliotekai, tarp jų – ir naujausia, šiais metais pasirodžiusi, knyga „Apolonija. Laimę pražudžiusi diena“.

Bibliotekoje pristatytas V. Zeitler istorinis romanas „Jonušas Radvila. Likimo spąstai“