Atidaryta paroda apie tarptautinės esperanto kalbos kūrėją Liudviką Zamenhofą
Atidaryta paroda apie tarptautinės esperanto kalbos kūrėją Liudviką Zamenhofą
 

Lapkričio 20 dieną Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešojoje bibliotekoje atidaryta paroda, skirta tarptautinės esperanto kalbos kūrėjo Liudviko Zamenhofo 100-osioms mirties metinėms (1859-1917).

Parodos atidaryme dalyvavo Lietuvos esperantininkų sąjungos valdybos pirmininkas Povilas Jegorovas ir esperantininkų sąjungos atsakingoji sekretorė Asta Nastaravičiūtė.

P. Jegorovas žiūrovams kalbėjo apie esperanto kalbą, jos atsiradimo istoriją bei garsųjį jos kūrėją – L. Zamenhofą. Pasakojo, kad visais laikais buvo bandoma sukurti bendrą tarptautinę kalbą, kuria kalbėtų visi. Tokių bandymų (projektų) buvo virš 900, bet tik vienintelė esperanto kalba išliko. Ji mažiausiai dirbtinė, turinti visas savybes kaip ir nacionalinės kalbos.

L. Zamenhofas dar vaikystėje turėjo idėją sukurti tokią kalbą, kuri tiktų visiems. Atrodo, vaikiška svajonė, tačiau iš esmės tai pasaulinė problema. Anot P. Jegorovo pasaulyje yra apie 1000 vaikų, kurių gimtoji kalba yra esperanto. Yra ir Lietuvoje.

P. Jegorovas pasakojo, kad Smetonos laikais Biržuose esperantininkų buvo daug. Tai buvo prestižo klausimas. Inteligentai arba mokėjo, arba žinojo bent pradmenis. Tačiau po Nepriklausomybės atkūrimo esperantininkų sumažėjo. Dabar jų skaičius stabilus, tačiau pritraukti naujų žmonių gana sunku.

Pats P. Jegorovas atviravo, kad šia kalba kalba jau 50 metų. Dalyvių paprašytas pakalbėjo ir leido visiems išgirsti šios kalbos skambesį.

2017-uosius UNESCO buvo paskelbusi Liudviko L. Zamenhofo metais. Lenkijos institutas Vilniuje kartu su Lietuvos esperantininkų sąjunga parengė šią parodą. Ją sudaro 22 stendai, iš kurių keturi yra skirti L. Zamenhofo ryšiams su Lietuva. Ši paroda jau buvo eksponuojama daugelyje Lietuvos miestų ir rajonų, o dabar atkeliavo į Biržus. Parodoje galima susipažinti su esperanto kalbos kūrėjo L. Zamenhofo gyvenimu ir veikla. Paroda veiks iki gruodžio 31 d.