Pokalbis apie kalbą kitaip su lietuvių kalbininke prof. dr. Jolanta Zabarskaite
Pokalbis apie kalbą kitaip su lietuvių kalbininke prof. dr. Jolanta Zabarskaite
 

Kovo 8 d., penktadienį, 17 val. bibliotekoje kalbėsimės apie kalbą kitaip su lietuvių kalbininke prof. dr. Jolanta Zabarskaite, bus pristatoma ir jos monografija „Kaip kalba gamina prasmę“ (2023 m.). „Biržai – Lietuvių kalbos dienų sostinė“ renginys.

Tai knyga apie kalbą, kurioje nėra nei žodžio apie kalbos normas, klaidas, gramatiką ir kablelius. Knyga tinka kiekvienam iš mūsų, nes padės suvokti, kas dabar vyksta žiniasklaidoje, mokykloje, socialiniuose tinkluose. Šioje monografijoje sąmoningai laužomos akademinio rašymo ir mokslinės kalbos taisyklės, naudojama daug metaforų ir palyginimų.

Apie knygą rengusi apžvalgą lituanistė Vilija Dailidienė žurnale „Gimtoji kalba“ (2023 m. rugpjūtis) rašo, kad „Būtent dėmesys sąsajoms tarp subjekto, pasaulio ir kalbos daro šią knygą itin aktualią: juk ir mokyklai, ir visuomenei labai trūksta šios daugialypės sąveikos suvokimo. Jolantos Zabarskaitės monografija „Kaip kalba gamina prasmę“ tikrai aktuali šiuolaikinei mokyklai. <...> Kalbos skiriasi, bet jose veikia tie patys dėsniai. Iš viso knygoje remiamasi 95 kalbų pavyzdžiais. Taigi lietuvių kalba gražiai įsilieja į pasaulio kalbyną: vienu metu esame tokie patys kaip visa žmonija ir kartu saviti. <...> Pagaliau knygą tiesiog įdomu skaityti ir dėl to verta įveikti gana tankų terminijos tinklą – argi neišsiaiškinę terminų suprastume pasaulio kalbininkus, kuriais remiamasi monografijoje, o be rėmimosi kitais argi patikėtume, kad visi tie ir teoriniai, ir labai praktiški dalykai yra tiesa? Svarbiausia, kad patikėję skleistume savo kūrybingumą gimtąja kalba.“

Projekto „Biržai – Lietuvių kalbos dienų sostinė 2024“ organizatorius – Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešoji biblioteka. Projektą finansuoja Valstybinė lietuvių kalbos komisija, Biržų rajono savivaldybė, Lietuvos kultūros taryba. Projekto rėmėjai – UAB „Biržų duona“, UAB „Dundulis“. Projekto informaciniai rėmėjai – UAB „Biržiečių žodis“ ir UAB „Šiaurės rytai“. Renginio partneris – Biržų turizmo ir verslo informacijos centras.

*Renginio metu gali būti fotografuojama ir (ar) filmuojama. Nuotraukos ir (ar) vaizdo įrašai gali būti patalpinti viešai prieinamuose socialiniuose tinkluose, medijos priemonėse.