Jolanta Zabarskaitė: galime greitai prarasti savo savastį
Jolanta Zabarskaitė: galime greitai prarasti savo savastį
 

Pasitinkant Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną ir įgyvendinant projektą „Biržai – Lietuvių kalbos dienų sostinė“, kovo 8 d. bibliotekoje kalbėjomės apie kalbą kitaip su lietuvių kalbininke prof. dr. Jolanta Zabarskaite. Susitikimo metu ji pristatė savo monografiją „Kaip kalba gamina prasmę“ (2023 m.).

J. Zabarskaitė pasidžiaugė, kad Biržai tikrai nusipelnė šio Sostinės vardo titulo, vien peržvelgus renginių programą. Po daugelio metų apsilankymo, atviravo, kad vėl čia atvažiavus, pirmi įspūdžiai labai geri ir ypatingi. 

Knygos autorė pasakojo, kad jai prieš rašant šią monografiją, buvo įdomiausia atsakyti į klausimą, kas yra kalba ir kaip ji veikia santykį su tikrove, kaip viena iš komunikacijos priemonių. Akcentavo ir tai, kad labai svarbu suvokti, kad kalba yra milžiniškas tinklas mūsų smegenyse – sąvokų ir vaizdinių tinklaveika (įrodyta mokslininkų). „Neturėkime iliuzijų, kad mes už kalbą stipresni, ne, kalba stipresnė“,- sakė J. Zabarskaitė.

Knygos autorė kalbėjo apie tai, kaip sąvokų elementai veikia mūsų pasaulio suvokimą, apie garsų simbolizmą ir kokia pagrindinė garsų funkcija, apie istorinę atmintį kalboje, virtualią erdvę šioje skaitmeninėje epochoje, bet svarbiausia – apie kalbos ateitį. „Galime greitai prarasti savo savastį. Nepasiduokime, kad mus, kaip aklus kačiukus, mulkintų propaganda. Turime stengtis, kad virtualiame pasaulyje būtų mūsų lietuvių pasaulis“,- baigdama renginį sakė J. Zabarskaitė. 

Knygoje „Kaip kalba gamina prasmę“ nėra nei žodžio apie kalbos normas, klaidas, gramatiką ir kablelius. Knyga tinka kiekvienam iš mūsų, nes padės suvokti, kas dabar vyksta žiniasklaidoje, mokykloje, socialiniuose tinkluose. Šioje monografijoje sąmoningai laužomos akademinio rašymo ir mokslinės kalbos taisyklės, naudojama daug metaforų ir palyginimų. Leidinį galėsite rasti ir skaityti mūsų bibliotekoje. 

Projekto „Biržai – Lietuvių kalbos dienų sostinė 2024“ organizatorius – Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešoji biblioteka. Projektą finansuoja Valstybinė lietuvių kalbos komisija, Biržų rajono savivaldybė, Lietuvos kultūros taryba. Projekto rėmėjai – UAB „Biržų duona“, UAB „Dundulis“. Projekto informaciniai rėmėjai – UAB „Biržiečių žodis“ ir UAB „Šiaurės rytai“. Renginio partneris – Biržų turizmo ir verslo informacijos centras.