Galimybės bibliotekoje turintiems regos ir skaitymo negalią
Galimybės bibliotekoje turintiems regos ir skaitymo negalią
 

Kasmet sausio 4-ąją minima pasaulinė Brailio rašto diena. Šią dieną prieš keletą šimtmečių gimė pasaulio neregių bendruomenei svarbus žmogus – Brailio rašto išradėjas prancūzas Luji Brailis.

Brailis sukūrė aklųjų raštą iš 6 reljefinių taškelių. Jis kalbėjo: „Prieiga prie informacijos plačiąja prasme yra prieiga prie žinių, ir tai mums gyvybiškai svarbu (…). Mums [neregintiesiems] nereikia gailesčio, taip pat nereikia priminti, kad esame pažeidžiami. Su mumis turi būti elgiamasi kaip su lygiais – ir tai gali suteikti informacija”.

Šią dieną primename, kokios galimybės pasiekti informaciją bibliotekose yra regos ir skaitymo negalią turintiems ar negalintiems skaityti įprasto teksto lankytojams.

Virtualiai galite naudotis biblioteka ELVIS – atsisiųsti ar klausytis leidinių iš ELVIS fondų. Čia tūkstančiai pavadinimų populiarių įgarsintų knygų, įgarsintų vaikams skirtų knygų, įgarsintų žurnalų, filmų su garsiniu vaizdavimu, skaitmeninių knygų, skaitmeninių Brailio leidinių. Ją sukūrė ir administruoja Lietuvos audiosensorinė biblioteka. Daugiau apie ELVIS leidinius – čia.

Prie ELVIS sistemos galite jungtis savarankiškai arba ateikite į biblioteką ir jums padės darbuotojas: pagelbės prisiregistruoti, atsisiųsti ir perkelti leidinį į jūsų atsineštą laikmeną. Bibliotekoje galite pasiskolinti ir klausymui skirtą aparatą. Daugiau apie tai – čia.